Mijn naam is Barbara de Jong-Ramdas (1980), ik ben getrouwd en samen hebben wij drie prachtige dochters.

In HAVO 3 heb ik een beroepskeuzetest gedaan en daar kwam uit dat ik wilde gaan werken in het welzijnswerk. Na de HAVO heb ik ervoor gekozen om op het HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening te gaan doen. Ik heb tijdens mijn opleiding op het HBO stage gelopen in de gehandicaptenzorg. Ik heb daar veel geleerd, met name hoe gezinnen te ondersteunen met een meervoudig gehandicapt kind en wat het voor het gezin betekent om een gehandicapt kind op te voeden of broertje of zusje van een gehandicapt kind te zijn.

Vervolgens vond ik dat ik nog niet uitgeleerd was en ben ik de uitdaging aangegaan op de Vrije Universiteit, waar ik in 2005 afgestuurd ben als Doctorandus in de Pedagogische Wetenschappen. Ik heb  voor deze studie gekozen omdat ik mij wilde specialiseren in het behandelen van problemen in gezinnen, gedragsproblemen bij kinderen/jongeren en gedragsstoornissen. Ik vind het erg interessant hoe mensen zich gedragen en waarom zij dat op een bepaalde manier doen.

Na mijn afstuderen ben ik gaan werken bij Bureau Jeugdzorg als gezinsvoogd. Daar heb ik veel ervaring opgedaan in het werken met multi-problem gezinnen, jeugdigen met gedragsproblemen en uit huis geplaatste kinderen. Ik zie mijn periode als gezinsvoogd bij BJZ  als een basis in mijn carrière als orthopedagoog. In deze periode heb ik zoveel geleerd en gezien in het werken met gezinnen, uit huis geplaatste kinderen en de problematiek die er speelt.

Ik kreeg in 2008 het aanbod om als orthopedagoog te gaan werken bij Stichting Time-Out. Mijn werkzaamheden bestonden onder andere uit het verrichten van diagnostiek, trainingen geven aan kinderen en gezinsbegeleiding. Na de geboorte van onze eerste dochter ben ik in 2009 gaan werken als pleegzorgbegeleider bij Parlan en daarna ben ik gezinshuisouders, de geplaatste kinderen en hun ouders gaan begeleiden. Ik ben ervaren in contextueel en systemisch werken, het opstellen van behandelplannen, evaluatieverslagen, werken in teamverband en zelfstandig werken, begeleiden van kinderen/jongeren en hun systeem.  Verder ben ik getraind in het organiseren van Familie Netwerkberaden, Signs of Safety, zorgen voor getraumatiseerde kinderen en heb ik veel kennis over de hechting van kinderen en gezinnen. Ik ben leergierig en volg daarom regelmatig trainingen en workshops om steeds verder te ontwikkelen. Om mijn kwaliteit als orthopedagoog op peil te houden ben ik geregistreerd bij Stichting Kwaliteitskader Jeugd en lid van beroepsvereniging NVO.

Sinds april 2019 werk ik met veel plezier als gedragswetenschapper voor gezinshuizen. Het is voor mij een mooie uitdaging om een bijdrage te mogen leveren aan het ontwikkelen van een positievere toekomst van kinderen. Als gedragswetenschapper ben ik verantwoordelijk voor het hulpverleningsproces van het kind van begin tot eind, dus van begin van de plaatsing tot einde van de plaatsing. Ik begeleid de gezinshuisouders zodat zij de kinderen de opvoeding en verzorging kunnen geven waardoor de kinderen een grotere kans hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen en dat probleemgedrag kan verminderen.

Naast dit prachtige werk wil ik graag gezinnen kunnen helpen die problemen ervaren in de opvoeding en kinderen die problemen hebben in hun ontwikkeling. Ik vind dat ieder kind gelukkig zou moeten zijn en dat je later als volwassene kunt terugkijken op een Blissful jeugd.